بازدید کارشناسان سازمان جنگل ها از پروژه های الگویی استان زنجان/ رضایت مندی مردم از طرح های آبخیزداری
کارشناسان دفاتر فنی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور روز چهارشنبه با سفر به استان زنجان از پروژه های الگویی و موفق این استان بازدید کردند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، دراین بازدید که ابتدا نهالستان ارس و سپس پروژه آبخیزداری منطقه رضا آباد شهرستان زنجان مورد توجه کارشناسان قرار گرفت، مدیرکل دفتر ترویج سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در جمع تعدادی از اهالی روستای رضا آباد به مشارکت جوامع محلی در راستای حفظ منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: مدیریت عرصه های ملی با نگاه توسعه ای و احیا بدون مشارکت و حضور جوامع محلی امکان پذیر نیست.
دکتر وحید جعفریان که کارشناسان دفاتر ستادی سازمان جنگل ها را در سفر بازدیدی از پروژه های الگویی منابع طبیعی استان زنجان همراهی می کرد با اشاره به انسجام و مشارکت مردم خاطر نشان کرد: تضارب افکار، به اشتراک گذاشتن دانش و تجارب موفق و همچنین آگاهی مردم از اهمیت و جایگاه منابع خدادادی از جمله اهداف این بازدید میدانی است و جوامع محلی با ارائه نظرات و پیشنهادات می توانند خود را در منافع این گونه پروژه ها سهیم بدانند.
*دانش های ارزنده سازمانی مستند سازی و به اشتراک گذاشته شود
جعفریان در بخش دیگری از سخنان خود هدف از این بازدید را به اشتراک گذاشتن دانش علمی و بومی برشمرد و خاطر نشان کرد: بسیاری از دانش های ارزنده سازمانی به شکل مکتوب موجود است و این دانش که سابقه بیش از یک قرن را در سازمان جنگل ها دارد باید مستند سازی و به اشتراک گذاشته شود.
وی با بیان اینکه مشارکت مردم بدون بهبود معیشت جوامع روستایی معنا ندارد تصریح کرد: علیرغم صحبت هایی که در باره نقش و مشارکت مردم می شود اما سهم مشارکت هنوز با مطلوب مورد انتظار فاصله معنا داری دارد .
وی با بیان اینکه بسیاری اوقات برمقوله مشارکت در منابع طبیعی تاکید می شود اما از ابزارهایی استفاده می کنیم که با این موضوع مطابقت ندارد خاطر نشان کرد: اقدامات مشارکتی شرایط خاصخودش را طلب می کند و یکی از قواعد مهم بازی مشارکت این است که سیاست های ما باید انعطاف پذیر باشد تا بتواند نظرات مردم را مد نظر قرار دهد.
*مشارکت یک فرایند زمانبر است و در یک بازه زمانی کوتاه به وقوع نمی پیوندد
وی همچنین در کارگاه آموزشی که به همین مناسبت در منابع طبیعی زنجان برگزار شده بود گفت: کار مشارکت یک فرایند زمانبر است و در یک بازه زمانی کوتاه به وقوع نمی پیوندد زیرا بسیاری از مسایل نظیر مشکلات اقتصادی و اجتماعی در تحقق امرمشارکت دخیل است که باید مورد محاسبه قرار گیرد.
مدیرکل دفتر، آموزش، ترویج و مشارکت مردمی سازمان جنگل ها خاطر نشان کرد: وقتی کسی می خواهد در یک پروژه یا طرحی مشارکت کرده و شریک شود باید در ابتدا قانع شود تا در یک کار و تصمیم مشترک مشارکت کند و قطعاً پیمودن این مسیر با چالش هایی مواجه است و در این زمینه باید ما حکمرانی خوبی داشته باشیم.
جعفریان در ادامه با طرح این سوال که آیا تاکنون در بخش مشارکت مردمی نقشه راه مناسبی را تبیین کرده ایم بیان داشت: این شاید یکی از پرسش هایی باشد که باید در ادامه مسیر مشارکت مورد تامل و کنکاش قرار گیرد که البته لازمه و ضرورت اصلی شکل گیری مشارکت این است که اطلاعات به شکل آزاد و در یک شرایط مساوی و عادلانه در دست ما و طرف مقابل قرار گیرد.
*زنجان از قطب های تولید صنوبر در کشور است
در ادامه بازید از طرح های موفق و الگویی، مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان زنجان ابتدا گزارشی از سیمای منابع طبیعی استان ارائه کرد و خاطر نشان ساخت: زنجان دارای 2میلیون و دویست هزار هکتار منابع طبیعی است که 70 هزار هکتار آن جنگل های طبیعی است که در منطقه طارم پراکندگی دارد و مابقی آن را مراتع تشکیل می دهد.
خلیل آقاجانلو گفت: زنجان یکی از قطب های تولید صنوبر در کشور است و 18 هزار هکتار جنگل دست کاشت صنوبر دارد.
وی در بازدید کارشناسان دفاتر ستادی سازمان جنگل ها از نهالستان کوشکن شهرستان زنجان گفت: این نهالستان با 50 هکتار مساحت از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است و در حال حاضر سالانه نزدیک به 3 میلیون اصله نهال تولید می کند و اگر اعتبارات به میزان کافی وجود داشته باشد ظرفیت تولید سالانه 5 میلیون اصله نهال را دارد.
آقاجانلو عدم مشارکت بخش خصوصی در واگذاری نهالستان و تولید نهال را یکی از چالش های مهم منابع طبیعی استان برشمرد و گفت: به نظر می رسد برای ورود بخش خصوصی در طرح های منابع طبیعی ظرفیت سازی کمتر صورت گرفته است و باید برای ورود و مشارکت بخش خصوصی بیشتر تلاش کنیم.
* زنجان خاستگاه اولیه اجرای طرح های آبخیزداری در کشور
وی در بخش دیگری از گزارش خود به اجرای طرح های آبخیزداری در استان اشاره کرد و سد سفید رود زنجان را خاستگاه اولیه اجرای طرح های آبخیزداری در کشور نام برد.
مسئول اول منابع طبیعی استان زنجان در ادامه افزود: با توجه به تاکیدات سازمان برای مشارکت جوامع محلی، منابع طبیعی زنجان نیز به این سمت حرکت کرده و پروژه هایی را انتخاب کرده است و مردم مشتاقانه در اجرای آن طرح، مشارکت و همکاری دارند.
وی به موضوع ترویج، تسهیل گری و فرهنگ سازی در اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری اشاره کرد و گفت: در حوزه تسهیل گری با توجه به ظرفیتی که در دانشگاه زنجان وجود داشت از مشارکت آنان بهره مند شدیم و نقش دانشگاه زنجان در بحث فرهنگ سازی و تسهیل گری در اجرای پروژه های آبخیزداری کاملاً مشهود است.
*12 ذخیره گاه ارس با مساحت 3 هزار هکتار در زنجان خودنمایی می کند
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز در بازدید از طرح های الگویی و موفق استان خاطر نشان کرد: منابع طبیعی زنجان در کاشت و پرورش نهال اُرس بسیار موفق عمل کرد و اکنون 12 ذخیره گاه ارس با مساحت 3 هزار هکتار در منطقه هزاررود و بادامستان وجود دارد.
سلطان نژاد گفت: برای تولید نهال ارس با آزمون و خطاهای زیادی مواجه شده ایم اما سرانجام موفق به کاشت و پرورش نهال ارس در سطح وسیعی از استان شدیم.
وی افزود: کشت دیم این نهال در منطقه یکی از روش های متفاوتی است که عامل موفقیت بیش از 90 درصدی این طرح شده است.
سلطان نژاد در ادامه با اشاره به این که توسعه ارس با رویکرد جنگل کاری یکی از برنامه های سازمان جنگل هاست گفت: منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان آماده اشتراک گذاری تجربیات خود در این زمینه به سایر استان ها نیز است.
*رضایت مندی مردم از طرح های آبخیزداری
بر اساس این گزارش، در بازدید از طرح الگویی حوزه آبخیز رضا آباد در90 کیلومتری غرب شهرستان زنجان، بسیاری از اهالی روستای رضا آباد متفق القول در گفت و گو با خبرنگار اعزامی مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، از اجرای طرح های آبخیزداری رضایت کامل داشتند و وانمود می کردند که قبل از اجرای این طرح و به دلیل خشکسالی و کم آبی که در منطقه حادث شد بسیاری از اهالی روستا دست به مهاجرت زده و به حاشیه شهرها پناه برده اند اما با اجرای طرح های آبخیزداری و پر شدن بسیاری از آبخوان ها و جاری شدن چسمه سارها، زندگی بار دیگر رنگ و بوی تازه به خود گرفته و با بازگشت روستاییان و سرسبزی باغات میوه و کشاورزی، طبیعت بار دیگر روی سازگاری و خوش خود را به مردم روستای رضاآباد هدیه کرده است.

نظر شما :