ابعاد حیرت آور حریق جنگل ها در آمریکا و استرالیا
امسال حریق در اورگان، واشنگتن و کالیفرنیا حدود 3 میلیون هکتار از جنگل ها را سوزانده است که بدترین فصل آتش سوزی در ساحل غربی طی حداقل 70 سال گذشته است. آتش سوزی منجر به کشته شدن حداقل 35 نفر، تخریب صدها سازه و ایجاد آلودگی شدید هوا شده است که سلامتی میلیون ها نفر از ساکنان را تهدید کرده است.
بوم شناسان به شدت نگران هستند که آتش سوزی همچنین می تواند به گونه ها و اکوسیستم ها آسیب های طولانی مدت وارد کند. آنها نگران هستند كه از دست رفتن زیستگاه می تواند بقای گونه هایی با جمعیت كم یا دامنۀ محدود را به خطر بیندازد، ضمن اینكه اکوسیستم های سوخته در شرایط آب و هوایی گرم موفق به احیا نخواهند شد و منجر به تغییرات منظم می شوند.
مازیکا پاتریشیا سولیوان یک بوم شناس در دانشگاه ایالتی اوهایو می گوید که ما در این بخش نمی دانیم که گونه ها و اکوسیستم های مقاوم ما در برابر آتش سوزی هایی به بزرگی، فراوانی و شدتی که در حال حاضر در غرب آمریکا تجربه می کنیم، دوام خواهند آورد یا نه.

**از بین رفتن زیستگاه ها، حیات گونه ها را به خطر انداخته است
محققان می گویند خیلی زود است که بگوییم آتش سوزی جنگل ها چند گونه را به خطر انداخته است. اما تجربۀ استرالیا با آتش سوزی جنگل ها در سال گذشته این اضطراب را بیشتر کرده است. دانشمندان در حال حاضر می گویند از بین رفتن زیستگاه ها، حیات و بقای ده ها گونه را به خطر انداخته و شاید هم تاکنون باعث از بین رفتن برخی از گونه ها شده است.
در حال حاضر، گزارش های نگران کننده ای ازآثار و تبعات حریق در ایالات متحده وجود دارد. در واشنگتن، زیست شناسان تخمین می زنند که آتش سوزی باعث کشته شدن نیمی از خرگوش های پیگمی در حال انقراض این ایالت شده است. آنها معتقدند که فقط حدود 50 سر از کوچکترین خرگوش آمریکای شمالی باقی مانده است.
یک سؤال بزرگ پیش روی محققان این است که چگونه جنگل های سوخته می توانند بهبود یافته و ترمیم پیدا کنند؟
با طرح این سؤال، هاروی در پاسخ می گوید: اکنون که احتمال دارد آب و هوای پس از آتش گرمتر و خشک تر از زمانی باشد که درختان اصلی در گذشته در این جنگل تثبیت شده اند، تغییر آب و هوا می تواند برای جنگل ها و سایر اکوسیستم ها سخت تر شود و در آینده آتش سوزی بیشتری ایجاد کنند. مونیکا ترنر، بوم شناس که تغییر اقلیم را « تهدید چند برابری» می داند، می گوید: «فقط اندکی خشکسالی بیشتر می تواند منجر به آتش سوزی های بسیار بیشتری شود.»
در حال حاضر، برخی از اکوسیستم ها در آمریکای شمالی که دچار سوختگی مکرر یا شدید شده اند، بازسازی نمی شوند. در بعضی از مناطق، مانند اکوسیستم غرب رشته کوه سیرا نوادا و جنگل های کوه های کلامات در امتداد مرز کالیفرنیا و اورگان، به نظر می رسد علف ها و بوته هایی از نوع گونه های مهاجم آن را تسخیر کرده اند. از آنجا که این گونه های مهاجم به طور مکرر می سوزند، به نظر می رسد از رشد و بلوغ نهال ها جلوگیری می کنند. ویکتور رزکو دی دیوس، دانشمند جنگل در دانشگاه علم و صنعت جنوب غربی چین، می گوید: «وقتی درختان موفق به احیا نشوند، ما به یک چرخه بازخورد وارد می شویم که تجدید حیات آن اکوسیستم به صورت عرصۀ جنگل در طولانی مدت بسیار دشوار است.»

این فراز بخشی از گزارش الیزابت پنسی در سایت sciencemag است. در ادامۀ گزارش وضعیت وخیم گونه های دیگر مطرح شده است. از جمله اینکه محققان می گویند ممکن است پرندگان به دلیل دود، دچار عفونت های تنفسی شده و یا زمین های محل زندگی و تغذیه خود را رها کرده باشند، قبل از اینکه فرصت ذخیره سوخت کافی برای مهاجرت خود را داشته باشند.
با این حال آتش سوزی های استرالیا ابعاد ویرانگرتری داشته است. سایت استاتیستا، شرکت آلمانی تخصصی تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات، گزارشی را به قلم کاترینا بوشهولز منتشر کرده است که به مقایسۀ تطبیقی حریق ها می پردازد. او در این گزارش می نویسد:
**اثرات آتش سوزی های ویرانگر کالیفرنیا
آتش سوزی های ویرانگر کالیفرنیا در سال 2018 و آتش سوزی های سال گذشته در سیبری نظر رسانه های بین المللی را به خود جلب کرد و اخبار آن جهان را شوکه کرد، اما این حریق ها از نظر کمی و کیفی بسیار کمتر از بحران فاجعه بار آتش سوزی در استرالیا است ، جایی که تقریباً 12.4 میلیون جریب (نزدیک 5 میلیون هکتار) تاکنون سوزانده شده است. در کالیفرنیا، در سال 2018 با وجود کوچکتر بودن ابعاد آتش سوزی، 100 نفر جان خود را از دست دادند. آتش سوزی در مناطق دور افتاده شمال روسیه سال گذشته 6.7 میلیون جریب (2.7 میلیون هکتار) سوخت - بسیار بیشتر از آنچه در یک سال انتظار می رفت - اما در این مناطق کم جمعیت، تلفاتی گزارش نشده است.
**آتش سوزی جنگل ها در استرالیا
غیر از کشورهای نیمکره شمالی، استرالیا اکنون در اواسط فصل آتش سوزی خود قرار دارد. انتظار می رود گرما و خشکسالی ادامه دهنده شعله های آتش بیشتر باشد. طی هفته های گذشته، تصاویر تکان دهنده ای از شعله های آتش که در شهرها جریان داشت ، توجه جهانیان را به خود جلب کرد.
آتش سوزی ها در میان موج گرمایی که استرالیا در آن موج، گرمترین روز و همزمان خشک ترین بهار را به ثبت رساند، شدیدتر شد. این حریق ها ضمن تأثیر شدید بر مناطق وسیعی در ایالت نیو ساوث ویلز در اواسط دسامبر سیدنی را در هاله ای از دود تاریک فرو برد. بخش بزرگی از مساحت 12.4 میلیون جریب (حدود پنج میلیون هکتار) که در آتش سوزی های اخیر سوزانده شده در همین ایالت واقع شده است.
آتش سوزی ها به طور مکرر در استرالیا اتفاق می افتد و بعضی از سال ها تخریب شدیدتری نسبت به بقیه موارد ایجاد می کند. دانشمندان پیش بینی می کنند که در اثر تغییرات آب و هوایی ، آتش سوزی ها در صورت وقوع، مکرر و شدیدتر می شوند.
سایر مناطق استرالیا نیز آتش سوزی زیادی را تجربه کرده اند (تعداد کل مناطق سوخته در سال 2019 را به 26 میلیون جریب یا 10.4 هکتار می رسانند) ، اما آتش سوزی های معمول که در مناطق شمالی این کشور اتفاق می افتد، فاجعه بار و غیرمعمول نبوده و بنابراین از شمارش این نمودار خارج شده اند.
منبع سایت استاتیستا/ ساینس مگ

نظر شما :